Patinadores House

Remodeling and extending Patinadores House meant two interventions on a single property, one on 2000 and another one on 2010. The first intervention was aimed at transforming a domestic service building into a house with a restriction to keep the existent gabled roof, an old water tower and a large ash tree. The second one was to make an extension for the house once the family grew with the restriction of maintaining the privacy of the house while allowing the family to enjoy the golf course in the Country Club located nearby. In both cases, both sustainable and traditional technology was employed achieving good sun exposure and illumination.

During both the extension and the remodeling stages, design was based on the will to reveal the industrial style of the first structures in the conglomerate and to integrate the different construction stages, emphasizing the contrast between its structural and material simplicity. The extension is a volume with services on the ground floor and bedrooms on the first floor, plus a multiple use pavilion. We finished with black concrete, which accents the white in the formerly remodeled construction. The contrast in style between both constructions is reconciles by its functionality.

 

Location: Country Club, Mexico City
Program: House
Project: Rozana Montiel
Collaborators: Alin V. Wallach | Aldo Espinobarros
Project Year: 2011