Gösta

At the contest, the project is an extension for the Gösta Museum in Finland that preserves the historical value of the original construction. The historical building is the resonance epicenter for the new museum.

The projected extensions considering the benefits of a line:

  • The line has the lightest possible footprint.
  • The line confers even hierarchy to the old and the new.
  • The line is discrete: it interweaves building with nature.
  • The line draws no attention to itself while drawing out a landscape.

The sequence of volumes in the new museum expands to both sides of the original construction all the way to the lake. Its rhythm and modulation allow different promenades. Interior and exterior, empty space and exhibit space, nature and building are connected by a series of passages, ramps and bridges offering different spatial experiences. The inside with its heights and illumination allows interesting atmospheres and visits. The building’s façade in cedar wood treated with the technique shou-sugi-ban subtly blends in with the surrounding pine woods landscape.

Location: Serlachius, Finlandia
Program: Extension of the Gösta Museum
Project: Rozana Montiel | Dellekamp Arquitectos
Collaborators: Jachen Schleich | Alin V. Wallach | Emiel Tijhuis | Daniel Carlson | Simon Willett | Kris Kornovich | Jorge Najera | Armando Bussey
Renders: Carlos Zimbrón
Project Year: 2011