Common-unity

"The library" exterior photo
"The library" photo
"The library" interior photo
Before the intervention
Before the intervention
Location Map
Location Map
Urban context
Urban context
San Pablo Xalpa Unit
San Pablo Xalpa Unit
Assembly drawing
Assembly drawing
Yards drawing
Yards drawing
Axonometry
Axonometry
Detail Sector
Detail Sector
Section perspective
Section perspective
Longitudinal Sector
Longitudinal Sector
Project perspective
Project perspective
Facade Panels
Facade Panels

This is a public space rehabilitation project in the San Pablo Xalpa housing unit, Mexico City. By taking a placemaking approach, we transformed the alienated sectors of the housing complex into a community of BARRIOS—what we termed COMMON-UNITY.

 

We worked around the physical barriers created by the residents in common areas to make them permeable, democratic and meaningful.

 

Through participatory planning, our design strategy substituted dividing vertical structures for sheltering horizontal ones: we implemented roof-modules equipped for a diverse program (blackboards, climbing walls, handrails and nets). The new design spoke for itself: residents agreed to remove 90% of the barriers and the recovered public space became an extension of each apartment.

 

The new space facilitated a different kind of ownership and appropriation: one that habituates inhabitants to work for the common good.

Project: Rozana Montiel | Alin V. Wallach

Location: Unidad Habitacional San Pablo Xalpa, Delegación Azcapotzalco, Mexico City

Program: Public Space Rehabilitation
Collaborators: Cecilia Brañas | Diana León | Valery Michalon | Luis Galán
Year of construction: 2015-2016
Photographs: Sandra Pereznieto

Project in collaboration with INFONAVIT