Walk the Line

Consists in building a much-needed road for the community of Miravalle in Mexico City. Will report for the biennale the design process and building progress done in Miravalle, and will roughly cost and last the same as the actual exhibit at the Venetian Arsenal.

Miravallle is a neighborhood in an area with around 100,000 inhabitants. The local community has been working for a long time with NGO’s and architects looking for ways to ameliorate their living conditions, atop violence, and strengthen the sense of community. Between Miravalle and the surrounding neighborhoods, there is an empty land, part of the outside of the city that escaped informal urbanization. Not yet a park nor truly a public space. Dark at night, the people of Miravalle feel unsafe and prefer to go around it rather than crossing through it. There is hardly any light along the path at night, and the only way to build an illuminated path is by inviting the community to participate in building a safe way to cross. A path of light can work either as an art installation in Venice or as a mean to make a substantial positive change in Miravalle. As you are reading this, the line is being built. This project explores and documents the potential of a line -used as a design tool spatially to construct, deconstruct and reworking different perceptions of urban space. in three actions with the community of Miravalle.

  1. Lime line Line: path made by lime.
  2. Line of light. 360 meters of lightbulbs illuminating the future path.
  3. Faena community. Gravel pavement and excavation for new path.

The 360-meter path in Miravalle will cost the same as this 60-meter installation in Venice. In three months the construction will be completed, and with this community will have obtained a safe, well-illuminated way to walk the line.

Location: Miravalle, Iztapalapa, Mexico / Venice Biennale

Project: Rozana Montiel + Tatiana Bilbao + Derek Dellekamp+ Alejandro Hernández
Collaborators: Hortense Blanchard, Silvia Mejía, Asamblea Miravalle.

Year of construction: 2016, in process

Photographs and video: Onnis Luque

Lighting: Carlos Hano